Laadun määrittäminen
Jos sinulla on hyvä maku, tiedät jo, että kaviaari on erityinen herkku. Luultavasti arvostat myös sen ylevää makua ja laatua. Tullaksesi todelliseksi asiantuntijaksi sinun täytyy kuitenkin oppia hieman kaviaarin luokittelusta. Näin kaviaarin huippuasiantuntijat ja -kokit maailmassa arvioivat kaviaarin laatua.
Mätimunien yhdenmukaisuus
Tämä viittaa kaviaarin yleiseen ulkonäköön. Yleensä hyvällä kaviaarilla on yhdenmukainen koostumus, kun kyse on munien ominaisuuksista, kuten koosta ja väristä.
Mätimunan koko
Mitä suurempi mätimuna, sitä enemmän makua vapautuu mätimunan "poksahtaessa" kitalaelle. Beluga-kaviaarilla on suurimmat mätimunat, hieman hernettä pienemmät. Seuraavaksi vuorossa on Oscietra. Jos mätimunat ovat odotettua pienempiä, ne eivät ole täysikasvuisia.
Mätimunan väri
Mätimunat vaihtelevat väriltään, riippuen minkä ikäisestä sammesta se on tuotettu. Kalan aikuistuessa Oscietra-kaviaarin mätimunien väri vaalenee (tummasta oliivista kullanruskeaan)
Mätimunien kypsyys
Kuten hieno juusto tai vuosikertaviini, mitä aikuisempi sampi, sitä paremmalta kaviaari maistuu.
Mätirakeiden erottaminen
Mätimunat erottuvat kaviaaria käsitellessä. Siksi seulontaprosessi on herkkä, samoin kuin siihen käytettävien laitteiden laatu.
Kaviaarin tuoksu
Hyvällä kaviaarilla on raikkaan vetinen tuoksu, vähän kuin ostereilla, joka myös kertoo mätimunien tuoreudesta. Jäljitelmäkaviaareilla ei ole tätä ominaisuutta, koska ne säilyttävät voimakkaan kalamaisen tuoksun.
Mätimunan kuultavuus
Mätimunien kiiltävä kerros vastaa käytettyjen mätimunien tuoreutta sekä kaviaarin säilyttämiseen käytettävää asianmukaista varastointiprosessia.
Mätimunan kuoren kovuus
Hyvälaatuisessa kaviaarissa on hyvälaatuisia mätimunia. Kuoren on oltava riittävän kova, jotta se poksahtaa kitalaessa, mutta myös niin pehmeä, että se sulaa suussa.